Küçük veya büyük işletmeler ile bireysel girişimciler, e-ticaret sitesi için vergi muafiyetinden nasıl yararlanılır? Vergi yükünün oldukça yüksek olduğu ülkemizde ister bireysel olsun ister bir kuruluş olsun ortak amaç vergi yükünün olabildiği kadar en düşük düzeye çekilmesidir. Bu kapsamda yasalar çerçevesinde verilen haklardan yararlanarak vergi yükleri hafifletilmeye çalışılır.
E-Ticaret
Tüketicilere sunulan ürün ve hizmetlerin her türlüsünün dijital ortamdan yapılması şeklidir. Teknolojinin gelişmesine paralel olarak birçok yenilikte ortaya çıktı. Bunlardan biride sanal ticarettir. Eskiden hizmetini alacağımız bir iş için bu hizmeti veren kurum yada kuruluşa gitmekten başka çaremiz yoktu.
Teknolojinin gelişmesi sonucu internet ortamı oluştu. İnternet ortamında kurulan ticaret siteleri sayesinde de bu zorunluluk ortadan kalktı. Ayrıca eskiden sadece belli kitleye hitap edebilen ticaret şekli bu şekliyle tüm dünyaya hitap edebilme gücüne kavuştu.
Sanal Ticaretin Avantajları
Sanal ticaretin eski usul ticarete göre pek faydası vardır. Bu fayda tek taraflı olmayıp çift taraflıdır. Yani hem üreten hem de tüketen bu ticaret anlayışı sayesinde karşılıklı fayda sağlar. Sanal ticaretin faydaları şunlardır;
- Aracıların ortadan kalkmasını sağlar
- Maliyeti düşürür
- Üretici ile üretenin iletişimini sağlar
- Çok geniş bir kitleye ulaşma şansı
- Düşük vergi
Bütün bu bileşenler bir araya geldiği zaman sanal ticareti normal ticaretin önüne geçiriyor. Son zamanlarda sanal ticaret sitelerinin sürekli artmasının altında bu bileşenlerin etkisi vardır.

Aracı Faktörü
Eski usul ticaret anlayışında tüketiciler birinci üreticiye ulaşma şansına sahip değildir. Her zaman arada bağlantıyı sağlayan aracı adı verilen kişi veya kuruluşlar bulunur. Bu yüzden alınan mal veya hizmet olması gerekenden daha yüksek olur.
Sanal ticaret sayesinde tüketici istediğini direk üreticiden alır. Aracılar olmadığı için ekstra maliyet durumu ortadan kalkar. Bu durum tüketicinin aynı ürünü daha ucuza almasını sağlar.
Maliyet
Bir ürünün tüketicinin eline geçinceye kadar uğramış olduğu fiyat artışına maliyet denir. Normal pazar anlayışında nakliye, yer tutma, kira bedeli, aracı ücreti gibi pek çok faktörden dolayı ürün maliyetinde sürekli bir artış görülür.
Bu durum en çok ürünün son kullanıcısı olan tüketiciyi etkiler. Sanal ticarette ise maliyeti yükselten girdilerin büyük kısmı saf dışı kalır. Bu sayede de ürün maliyeti hem düşer hem de tüketiciye ulaşıncaya kadar bir değişime uğramaz. Maliyeti düşük olan bir ürünün satış miktarı artar. Yani sürümü artar. Bu ise hem malı satan hem de alan kişiye fayda sağlar.
Kolay İletişim
Mal alım satımında en önemli etkenlerden biri iletişim sorunudur. Tüketici aldığı ürün ile ilgili problemi direk en yetkili olan birinci ele iletmek ister. Normal ticarette bu ya imkansızdır yada çok zordur.
Sanal ticarette ise tüketici direk malın üretici ile muhatap olur. Bu durum ise her iki tarafın daha etkili iletişim kurmasına ve sorunların daha hızlı ve daha verimli çözülmesine katkı sunar. Firmalar bu şekilde müşteri memnuniyetini sağlayarak hem reklam yapmış olur hem de müşterisini elinde tutmuş olur.
Geniş Kitleye Hitap Etme
Bir ürünün satışı onun iyi pazarlanması ile sağlanır. Alıcı kitle ne kadar çok olursa ürünün satılma olasılığı da o denli yüksek olur. Bir mahalle bakkalının yapacağı satış sadece o mahallede yaşayan insanlar ile sınırlıdır. Bu durum büyümenin çok sınırlı olacağı anlamına gelir. Daha çok kitleye ulaşmak için her tarafa şubeler açmak ekstra maliyeti de beraberinde getirir.
Ürün olması gerekenden daha yüksek fiyata mal olacağından çekeceği tüketici miktarı da sınırlı olur. Sanal ticarette ise böyle bir sorun yoktur. Kurulacak sitenin veya hizmet alınacak web sitesinin global olması o ürünün ne kadar geniş bir kitleye ulaşacağını gösterir. Geniş bir kitleye hiç maliyet harcamadan ulaşılması ise fiyatların standart olmasını sağlar. Ayrıca geniş kitleye ulaşım sayesinde malın satılma olasılığı da daha yüksek olur.

Düşük Vergi
Sanal ortamda yapılan ticaretin normal ticarete göre çıktıları daha azdır. Bu da ürün yelpazesinin hem geniş hem de ucuz olmasını sağlar. Yüksek vergiler bir malın maliyetindeki en büyük belirleyici faktörlerden biridir.
Maliyeti düşürmenin en kolay yolu ise verginin düşürülmesidir. Sanal ticaret bu yönüyle normal ticarete göre daha avantajlıdır. Sanal ticarette uygulanan düşük vergi sistemi sayesinde ürün maliyetleri daha düşüktür. Bu daha çok ürün satılmasını sağlar. Hem üretici hem de tüketici bu durumdan faydalanmış olur.
Vergi Muafiyeti Nasıl Sağlanır?
Normal ticarette olduğu gibi sanal ticarette de vergi sistemi vardır. Yani internet üzerinden satış yapıyorum vergi vermek zorunda değilim anlayışı yanlıştır. Verilen hizmet üzerinden kar elde edildiği için bunun bir vergisinin olması kaçınılmazdır. Ancak bazı istisnai durumlar söz konusudur. Geliri düşük olan sitelerden vergi alımı yapılmaz. Bunun için yapılan bir düzenleme ile bu duruma bir üst limit belirlendi. Bir kişi internet üzerinden otuz bin Türk lirasının altında kazanç elde ediyorsa vergiden muaftır.
Yani gelirinizin bu rakamın altında olması gerekir. Ayrıca daha önce kullanılmış yani ikinci el olarak nitelendirilen ürünlerin satışı vergiden muaftır. Evlerde üretim yapan kişi ve kurumlar içinde bazı kurallar vardır.
Evde üretim yapılıyorsa bu üretim makinesiz ve seri üretim şeklinde değilse vergiden muaftır. İnternet üzerinden satış yapacak kişinin sahip olduğu meslekten dolayı gelir vergisine dahil olmaması gerekir. Böyle bir durumda site farklı bir kişi adına açılmalıdır.
Hiç bir şekilde dışarıdan işçi alımı olmamadır. İşçi çalıştırılması vergi muafiyetini ortadan kaldırır. Satılacak ürün veya verilecek hizmet ile ilgili bir şube açılmaması gerekir. Şube açılması vergiye tabidir. Bu hususlara dikkat ederek vergi muafiyeti sağlanabilir.
Bir cevap yazın